Van meester meubelmaker tot keukenrevolutionair.

Willi Bruckbauer is het hart van BORA, visionair, creatieve geest en de stuwende kracht achter het baanbrekende kookveldafzuigsysteem. Met een ervaring van ruim 20 jaar in de keukenbranche weet de meester meubelmaker waar het bij de moderne keuken om gaat: het creëren van een leefomgeving die tegemoetkomt aan de behoefte van mensen. Wasemafzuigkappen horen daar niet bij: ze maken veel herrie, zijn weinig effectief en verstoren het gezichtsveld. Daarnaast beperken ze de mogelijkheden bij de vormgeving van de keuken. De visie van Willi Bruckbauer was het ontwerpen van een effectief wasemafzuigsysteem dat voldoet aan de hoogste technische en esthetische eisen. Door te blijven ontwikkelen en ontdekken is een innovatief systeem ontstaan dat de kookwasem effectiever afzuigt dan tot nu toe mogelijk was. Het loon van dit werk: belangrijke prijzen en onderscheidingen zoals de “Deutsche Gründerpreis”, “365 Orte im Land der Ideen”, “red dot product design award 2012”, “Plus X Award product van het jaar 2013“.

Geschiedenis

Wat er tot nu toe is gebeurd

BORA is een jonge onderneming die al in korte tijd geschiedenis wist te schrijven. De stormachtige ontwikkeling begint wanneer Willi Bruckbauer in 2006 met de BORA Professional zijn eerste eigen kookveldafzuigsysteem ontwikkelt en patent aanvraagt. Hij vestigt in het jaar daarop BORA Lüftungstechnik GmbH met één medewerker.

In 2008 wordt niet alleen de BORA Professional kookveldafzuiging op de markt geïntroduceerd maar ook het BORA Professional gaskookveld en een Tepan roestvrijstalen grill. Op hetzelfde moment begint de ontwikkeling van de inductie- en cerankookvelden. Met inmiddels twee medewerkers beginnen ook de exportactiviteiten naar de Benelux, Oostenrijk en Zuid-tirol.

In 2009 mag de BORA met de prijs ‘365 Orte im Land der Ideen’ een eerste onderscheiding in ontvangst nemen. Zwitserland komt in beeld en op deze markt worden de eerste activiteiten ontplooid. Het BORA team groeit uit tot drie medewerkers die zich nu ook gaan bezighouden met de planningsondersteuning bij de verkooppartners.

2010 is het jaar van de overgang – met opnieuw een onderscheiding. De onderneming verhuist met inmiddels zes medewerkers naar een nieuw kantoorpand, BORA Classic wordt geïntroduceerd en BORA Lüftungstechnik GmbH wordt onderscheiden met de ‘Deutsche Gründerpreis’.

In het volgende jaar groeit BORA dynamisch verder: 15 vaste medewerkers zorgen voor een permanente uitbreiding van het portfolio.

2012 kan worden beschouwd als het internationale jaar in de ontwikkeling van het bedrijf. De exportactiviteiten worden uitgebreid hetgeen leidt tot de vestiging van eigen vertegenwoordigingen in Oostenrijk en Australië. BORA presenteert zich dan ook voor het eerst aan het internationale publiek op de toonaangevende beurs Messe Eurocucina in Milaan. BORA Classic wordt onderscheiden met de ‘red dot product design award’, het portfolio wordt verder uitgebreid en de 27 medewerkers hebben hun handen vol om te kunnen voldoen aan de continu groeiende vraag naar de innovatieve BORA kookveldafzuigingen.

Ook in het zesde jaar van de onderneming gaat het in hoog tempo verder: het All-in-one systeem BORA Basic wordt op de markt gebracht en krijgt meteen de onderscheiding ‘Plus X Award’ toegekend als product van het jaar 2013. Zoals elk jaar wordt het portfolio verder uitgebreid – net als het aantal medewerkers dat inmiddels is gegroeid tot 47. Voor deze groei is ook een nieuwe ruimte nodig: BORA verhuist naar het nieuwe hoofdkwartier aan de voet van de Beierse Alpen en opent een eigen trainingscentrum voor verkooppartners en monteurs.